Thursday, December 31, 2009

HyperOrthonia


Tup tap tup tap habis sudah rotation clinical posting untuk 1st batch medic USIM ni. Lega. Untuk seketika sementara menunggu cycle ke 2.

Kalau di tanya posting mana yang paling warna warni..Mungkin aku akan jawab posting Ortho. Maksud warna warni di sini bukan hanya bermaksud yang paling best. Ia lebih kepada yang paling atas dan bawah, pahit dan manis, hidup dan mati dan seterusnya mengikut kreativiti anda masing-masing. heh. Mana taknye paras bawah paling ekstrem bila dihalau specialist daripada follow ward round dia, atas sebab reaksi aku yang bengong tak kene tempat dan masa time tu. Hadoi.

“I’m very irritated right now, and he’s (aku) made me very irritated!”

“Let’s hope I will not be your examiner time exam”

Dengan selengenya aku buat muka bodo takde emosi. Kenelah pulak disuruh berdiri paling belakang disebabkan bengang tahap dewanya specialist tu kat aku. Bila dah lepas beberapa katil muncul pulak muka aku depan dia dengan muka tak bersalah dan cam tak paham bahasa. Yang peliknya dia tak kisah dan melayan pulak jawapan-jawapan tak tepat aku kat soalan dia. Haha. Unpredictable.

“Baguslah berkenalan Kalau ada rezeki manalah tahu jumpa kat mana-mana ke...anak mak cik kat Manipal...leh wat menantu”

Setelah berkenalan dengan anak patient dan dia memperkenalkan sedikit tentang anaknya yang jugak belajar medic. Aku hanya mampu senyum dan beredar. Kesian mak cik yang menunggu jawapan aku. Entah dia series entah tak. Bab ni tak boleh explain panjang-panjang, nanti ada orang muka merah. Hah2. Relative patient...unpredictable. hah2.

Tak lupa juga Ortho nite. Malam tu there was no such thing as specialist, MO, HO or even medical students. Semua satu angkatan dan sama level. Whoaah. Kambing golek, ikan bakar, games, michelle. erk. it's an unfrogettable moments. full stop.

Dia akhir posting..memang unpredictable bukan untuk aku tapi aku percaya untuk semua orang jugak. Specialist yang ‘makan budak itu’ langsung tak gigit kami. Nak Nampak gigi pun susah. UNPREDICTABLE. Ortho..best

Friday, December 4, 2009

Innalillah...

"Ape, uncle nazri dah meninggal?"

tersentak aku. Apa taknya baru weekend lepas nampak muka dia di surau. Senyum dan sempat buat-buat lawak ngan member2 'seangkatan'. Uncle nazri jiran sebelah umah. Dalam ingatan...Innalillah wa inna ilaihi rajiun

"Kamil, sabarlah, tulah sebaik-baik amalan penuh dugaan tapi melangit pujian dari makhluk di langit mahupun di bumi. Semoga ayah kau dicucuri rahmat diperluaskan kubur, dijadikan antara taman-taman syurga amin"

Sunday, October 25, 2009

Ayah su ori

Bukannya senang membesar tanpa ayah di sisi. Lebih-lebih lagi orang lain punyai ayah sedang anda pula terase terasing dengan suasana begitu. Dengan mama yang agak sibuk siang juga malam gigih cari keperluan dan kehendak semata-mata untuk yang terbaik buat si anak. Ayah mad, ayah cik, ayah su, umi, ibu dan bonda lah diharap pelengkap kasih sayang. Kadang-kadang layanan yang tak sepatutnya daripada kami seolah-olah terlupa si budak mentah itu begitu dambakan perkataan keramat tu. Anak saudara paling tua kami. He is the independent, funny, genius, bold head, naughty, friendly and always-make-us-miss-him kid. Dialah A.B.E

Dari ayah su,

maafkan ayah su kalau selama 12 tahun ni tak cukup kasih ayah su curahkan,

maafkan ayah su kalau time abe sangat perlukan teman,

“takde masa.. nak balik asramalah abe” yang selalu abe dengar,

Maafkan ayah su kalau abe ayah su layan seperti dewasa,

Maafkan ayah su kalau nasihat dan contoh yang baik tak ayah su tunjukkan,

Maafkan ayah su sebab tak menjadi ayah su yang sepatutnya

Hepi 12th besday A.B.E!!!

Harap jadi budak yang lebih mendengar kata, tak terbulas dan soleh di masa mendatang. He2


Abe n Mama

His driving skill is a lot better than me..in v games of coz

Friday, October 23, 2009

Bernama si aku

Nama panjang dan pelik. Macam tu lah agaknya nama aku. Instead of ‘Ahmad’ kat depan, aku pula di tengah. Nasib baik lah tak paling belakang..lagi haru. Tak penah lah pulak Tanya kat bos aku kenapa dia letak macam tu. Dan selalu nama yang paling belakang lah yang mengelirukan ramai pihak. Even among siblings. ish. Aku yakin diorang masih dalam alam tu lagi. Untuk yang pertama kali dengar nama aku, biasalah dialog macam nilah yang selalu ke udara:

“Rashid?”

“eh bukan, Rasheeq. R.A.S.H.E.E.Q”, penjelasan aku dengan penuh mesra dan santun. ngeh

Adik beradik pun punya masalah yang lebih kurang sama, tapi bukan pada menyebut..ia pada mengeja. Masih ingat lagi time darjah 3, kak nini dengan agak terkejut baru tahu macam mana nak mengeja nama adik comel dia dengan betul dan bukannya R.A.S.Y.E.E.Q. Tapi tadi, kat facebook dia masih mengeja name aku sesuka ati sebagaimana time die belum tekejut lagi. Sian tak aku. Sian kan. Ahahah. Takpe-takpe aku kesian kat diri sendiri je. Erk. Psycho plak si aku. Ahahah.

si pemilik blog dengan si blur2 sekalian

Inilah keunikan nama aku yang aku dilema juga samada patut dibanggakan atau tak. Tak kisah lah yang penting ia berpegang pada prinsip yang satu. U.N.I.K. heh.

Eh dah abis dah psychiatric posting. Seperti biasa entry aku 1. Permulaan posting 2. Pertengahan posting 3. Posting dah pun abis. Maaf.

Abel dan Sana'a yang comel. Tiada ada kene mengena dengan nama si pemilik blog

Saturday, September 12, 2009

Yala itu Jala


Salam.

Puas tak terkata angkatan kami bercuti daripada perasaan perasan sibuk selama 2 minggu untuk raya. Sedang angkatan-angkatan lain hanya mula bercuti sehari dua hari sebelum raya, kami kami hanya mampu susun sepuluh jari memohon ampun buat pihak atasan yang menyusun schedule sedemikian rupa. ehehe.

Pun begitu aku 'becuti' 2 hari labih awal daripada sepatutnya. Alasan: teman ibu balik hometown beliau di Yala. Tak tahulah acceptable ke tak. Pause jap.

Buat makluman semua, Yala adalah daerah paling selatan Thailand. Dahulunya ia pernah bersama-sama daerah Songkhla, Pattani dan Narathiwat di bawah satu pemerintahan Kesultanan Melayu Pattani. Semuanya adalah berjiran. Nama Yala pula sebenarnya berasal daripada perkataan Melayu: Jala dan juga dipanggil Jolor.

"orang Siam tak pandai sebut 'J', sebab tu jadi Yala" Mami aku beri sebab. Owh...takdelah pulak dalam wikipedia. Kene edit ni. Heh

This city has once been one of the most beautiful city in Thailand and popular city for tourism - Wikipedia

Tapi disebabkan aktiviti gerakan pemisahan, title nye makin pudar. Sedih dan haru. Tapi itulah hakikatnya, mereka mahukan pembebasan daripada cengkaman kerajaan Thailand dan bebas memerintah negeri sendiri.

Barbalik kepada story tadi. Jadi pulanglah aku dengan mami ku melawat pak cik aku kat hospital. Kesibukan lalu lintas di bandar Yala ditambah pula dengan kesungguhan peniaga melayan pembeli dan pelanggan di pasar belakang rumah menyebabkan aku dengan tak biasanya, sedar bahawa banyak perbezaan antara semanjung Malaysia dengan orang-orang kat sini. Selama ini hanya mulut, tangan dan mata yang memerhati...tanpa hati menyertai. Tiba-tiba terasa seperti terjaga dari tidur nyenyak dengan air liur basi melimpah ruah. hah2

"Gi dulu ma deh", ucap sorang laki pada mami ku

Kehairanan aku sekejap yang tengah duduk keboringan menunggu Rottu (kereta kotak= van) yang bawa penumpang dari Sg kolok/Golok ke Yala. Ala-ala bas ekspres tapi ianya van/rottu. Apalah tetibe mamat tu panggil mami aku mama. Ada bau-bau bacang ke? tapi takdelah pulak dia borak-borak dengan mami ku.

"Mama ni panggilan digunakan pada mak cik yang lebih tua". Jelas mami ku. owwhhh

Itulah Pertama sekali sifat luar biasa mereka yang aku perasan. Mereka sangat menghormati orang lebih tua. Hormat mereka dibuktikan dengan bahasa percakapan seharian yang lebih mengeratkan dan mengukuhkan ikatan hormat tadi. Ia adalah budaya pakaian mereka. Aku terkesima.



Rottu=kereta kotak ekspres

Berjalan-jalan di sekitar bandar tanpa hala tuju dan matlamat sambil usha-usha gelagat mereka dengan urusan tersendiri dan sambil membelah arus manusia melewati stesen keretapi terasa seperti ada sesuatu yang aneh pada mereka berbanding di tanah air. Kaum lelaki mereka sangat menghormati the opposite. Sepanjang aku merewang dan melencong ke sana sini langsung tak dengar suara dan siulan sumbang mereka ke arah kaum hawa. Berbeza dengan di sini, di mana ada perempuan berejalan di kaki lima di situlah akan ada kaum adam mengorat tanpa segan silu. Mungkin saya terexagerate sedikit. Maaf tapi gejala yang semakin menular liar ni akan menjadi suatu wabak yang sukar diatasi suatu hari nanti jika tak diambil langkah segera.Tapi di sini tidak. Tak hairanlah kak aku dengan selamba yaya je keluar sorang diri jauh entah ke mana shoping tak ingat dunia.

Dan satu lagi, sebagaimana di sini peratusan yang free hair agak tinggi tapi di sana you can hardly find a woman even a girl walking without hijab. Dan tak sedikit juga yang bertudung bulat dan berjubah. Aku betambah terkesima.

Suatu perkara yang memnag tak sah aku tak mention adalah makanan yummy nye..yang variety. Lagi-lagi pasar just balakang rumah. Maka heavenlah kami setiap kali balik.hoho. Owh our intention adik beradik everytime going back to Yala pun is largely bacause of food. hah2. Bepeluh-peluh makan adalah suatu kemestian. Dengan pattai, nasi kerabu dan macam-macam lagi yang aku tak ingat (susah nak ingat nama siam) dan tak tahu namanya are very much tempting. Anda seharusnya tak patut untuk tak merasa. humm aku azam nak ingat kesemuanya raya ni kalau balik nanti. Doakan aku.



Ayam Golek Perh. Sos die lagi perh

2 tengah yang best tulah yang aku tak ingat name

Mami n Che Dah kat pasar belakang umah. wohoo

Nak lagi?? err nanti lah lepas raya. heh







Thursday, September 3, 2009

Sakai....

salam...

Ish dekat 2 bulan jugak takde entry baru dari blog ni. Dan dah 2 posting belalu sambil blog ni tak terupdate-update. Dua kemungkinan lagi di sini.

1. aku malas
2. aku buat-buat sibuk

Masalahnya both are true. aduhailah.

Anyway brief summary ape yang aku dah lalui. Posting paeds and family med dah lepas. Now posting sakai. Boleh dikatakan dramatik jugek paeds aku. Tu apa yang member-member seangkatan mensuasanakan keadaan. Tapi pada aku lebih kepada haru dan biru nak dekat-dekat hitam dan pitam. Lecturer yang paling kami nak elak sangat tulah jadi examinerku. Nak jadi lepat pisang time tu pun dah tak guna dah dan sememangnya tak berguna. Dah gelabah sangat..luah aje perasaan kat examiner. haha. Kemudian temangu-mangu sorang diri sambil tunggu short case. Tak apalah yang dah lepas tu lepas lah. Pass jugak. Syukur.

Dah masuk clinical phase ni makin jarang pergi fakulti. Tapi bila di fakulti terasa lucu pula lihat gelagat tak kira student mahupun staff fakulti dalam elevator. Sebelum tu nak puji sikit sifat elevator di fakulti. Laju....laju gile buat anda rasa gementar when it goes down. Acap kali terasa macam di sunway lagoon theme park. wohoho. But sometimes worry the cable would break as it makes sounds like crepitations when it reached groud floor. After quite some time you get used to it. Berbalik kepada gelagat mereka tadi. Elevator dah tak se pick up dulu. Ambil masa dekat seminit untuk bergerak. Dalam pada tu macam-macam lah aksi mereka. Kebanyakannya mengehenjut-henjut, dengan harapan dapat bagi impulse supaya elevator tu sedar akan kelembapannya dan betindak secepat mungkin. Ada jugak yang lihat jam. Timing bila elvator akan begerak. Ade jugak yang menunggu dengan taat dan patuh. Apa pun elevator nih tetap lembap dengan timing yang berbeza-beza. Kadang-kadang cepat sikit dari biasa. Tapi kebanyakan masa...lembap. eh Astaghfirullah termengumpat elevator pulak time bulan pose ni. ish.

Di bulan Ramadhan nak ambil kesempatan sekejap untuk pesan memesan. Oleh kerana Allah Taal dah berpesan dari awal bahawa taqwa itu hasil ramadhan. Maka bengonglah kita kalau masih ambil tak endah untuk berusaha ke arah itu. Di waktu ini sahajalah kita hanya berperang dengan nafsu tanpa pakwe dia Syaitan. Haruslah kita mengambil peluang yang terbuka luas untuk tambahkan darjat ketaqwaan sehingga capai taqwa yang sebenar-benar taqwa. Rasulullah pernah berpesan lebih kurang, "celakalah bagi mereka yang dalam bulan Ramadhan masih di humban ke neraka". Oleh itu sidang pembaca sekalian, janganlah biarkan diri tergolong di antara yang di laknat. Taqwa itulah tujuan kita.

Salam ramadhan. (dah masuk 2nd half ramadhan dah pun)




Saturday, June 27, 2009

Aku Terima Nikahnya

"Eh To' nape tak pinjam je kereta aku gi amik adik ko kat LCCT?", dengan perasaan aneh aku tanye Dato'

Owh. Name sebenar dia Ikhwan Jabilin, tapi kami panggil Dato' sebab memang ada gaya persis dengan bertitle Dato'.

"Kan ko ade hal, ko kate nak gi somewhere", balas Dato' tanpa ekspresi muka tapi aku faham dia pun berasa aneh dengan pertanyaan aku.

Aduss. Apa ye yang aku sepatutnya kena buat hari ni? Memang aku dah ada hal hari ni yang buatkan aku tak dapat nak pinjamkan kereta aku kat Dato', tapi aku sendiri pun dah lost, panik dan gelabah (memang bersifat begitu sejak azali). Terus online menanya Ain, member SMKA dulu-dulu.

"Mane ade member kite kawen, ke ko yang kawen?" Buat lawak tak kena masa pula si minah itu.

"Baba, ade member kite kawen ke ari ni?" Baba member SMKJ3 yang masih rapat.

They all denied my enquiries. humm. Makin gelabah. Terasa bersalah dengan Dato', terpaksa pergi ambil adik 'beliau' di LCCT dengan public transport.

Saved message, entah kenapa berinisiatif buka folder tu dalam handset.

"Ya Allah Athiq kawen rupanya!"

Dah lama tak dengar khabar member-member DQ. Rindu serindu-rindunya nak jumpa korang. Itulah, sapa suruh mengade sangat mintak keluar UIA dulu. Kan dah tinggal sorang2 kat sini. Anyhow Athiq salah sorang member DQ yang sekelas. dengan aku Terkenal dengan datang lewat, mata bengkak (menghafal kot), tapi tak hantar2 juga kat Ustaz. Pun begitu dia tetap menyenangkan hati mereka di sekeliling dengan sifat riang ria di hari raya nya. Owh, si Kedah yang pekat, kelat dengan loghat Kedahnya. Hari ni dia telah mendahului kami, dirikan masjid. Aku sangat JELES sama kamu! Owh..sempat juga aku datang walimah enta kan. Yeah. Congrats Athiq (Jordan) n Maryam (UIA Kuantan)


Yazid aka sibawayh, wife n Bashir (si baby) with newly wed couple


Faizuddin, Nuar, Athiq, Maryam, Pak Chan, Yazid (sibawayh) n Shafiq




Tuesday, June 23, 2009

Dialah segalanya

"Mesti Mummy rase sunyi sekarang kan? Semua anak2 mummy dah besar", Tanye si anak

"Yalah nak buat macam mana.." Jawab si Mummy

Begenang kelopak mata si anak tadi. Begenang dengan kesunyian ibu yang suatu masa dahulu tak menang tangan melayan kerenah anak2 yang buas. Sibuk mulut mengomel anak2 yang tak berapa nak faham arahan beliau, atau saja tak nak faham. Tangan itu yang menyuapkan nasi dengan ikan masak kicap, Tangan itu yang membasuh, menyidai, menggosok baju. Memasak dengan masakan yang "the best in the world" phrase yang mummy suka sangat guna untuk pujuk si anak merasa masakan beliau. Mengurut kaki yang terseliuh si anak. Bangun di tengah malam menadah kedua belah tangan pohonkan kebahagiaan dan kejayaan anak2 dunia juga akhirat. Mengajar Iqra dan Quran di siang hari memastikan anak2 betul sebutan dan makhraj.

Pun begitu beliau ceria. Ceria kerana inilah anak2nya. Merekalah penyejuk mata dan hati. Mereka pengubat kesunyian... merekalah segala-segalanya. Sekarang anak2 dah besar, panjang dan lebar (sesetengahnya). Dah punya teman untuk tinggal berjauhan membahagiakan diri. Dah punya komitmen untuk kerjaya. Mungkin juga selalu melupakan mummy di rumah. Sedang mummy tak pernah lupakan cahaya penyejuk mata dan hati beliau.

"Kenapa boleh tumpah gula mummy?" bertanya si anak, hairan mummy nya tertumpah gula semasa mencedok dari bekas ke tea pot. Kerana tak nampak macam mummy yang biasa.

"Mummy dah tak macam dulu, mummy dah tak sihat macam dulu,"

Sekali lagi begenang kelopak mata si anak. Owh mummy banyaknya korban mummy. Apalah sangat korban si anak terhadap mummy. Tak terbanding dan terkira dengan pengorbanan mummy. Kami lah yang banyak membebankan mummy. Kerana kamilah mummy selalu sakit badan, demam dan tak segar (bahasa kelantan).

Temanlah mummy selalu sebab mummy sunyi, mummy perlukan teman penyejuk mata dan hati. InsyaAllah. Rayu si anak terhadap dirinya.



video

Tuesday, June 9, 2009

Sori Mak Cik!!

"Balik ke doktor?" Sorang student Ampang Medikal sapa sorang HO. Saja buat-buat mesra. hoho

Jam masa tu lebih kurang pukul 5 lebih. Si student perasan rajin baca buku kat kaunter BHT tapi sebenarnya dia bosan nak balik asrama dan bosan tak tahu nak buat apa. Jadi perasan sorang2 rajin.

Sambil menuju ke pintu keluar dalam masa yang sama menoleh ke arah si student lalu membalas HO itu..

"Ha'ah, kamu on call ke?" Dengan nada perli

*kepush*

Bunyi botol air jatuh atas lantai. Habis melimpah air. HO tu beredar dengan sangkaan yang paling baik. adeh. Maybe dia rasa selain dari botol tanpa ada air yang jatuh kot.

Balik je mak cik guard tu abis merah padam muka bila perasan air melimpah. Bukan sebab air minum dia tumpah, tapi habis beg dia basah kuyup.

Ke sana ke mari entah apa motif dia, sapa sorang student ni,

"Ade ape mak cik?"

Student yang sama lihat botol tadi jatuh atas lantai, melimpah air mebasahkan beg mak cik tadi, student yang sama itu jugaklah yang buat-buat bengong dan tak tahu, menanya mak cik tadi. ohhh.

Dilema

Student tu dilema akan 2 pekara penting:

1) kalau dia beritahu kat mak cik tadi, HO tu yang buat. Macam mana agaknya reaksi mak cik tu kat HO setiap kali diorang berjumpa? "Selamat pagi Dr yang tumpahkan air saya" Besalahnya student tu pada keruhkan hubungan Dr ngan guard pula. Adeh
2) kalau dia tak beritahu selamatlah Dr tu. Dan selamatlah hubungan guard tu ngan si Dr. Besalahnya pada menyimpan kebenaran pulak. Adeh

Maka petang yang tak benasib baik tu dia telah pilih yang no2. Dan dia sorang2 hidup dalam rasa bersalah. Sori makcik!






Monday, June 8, 2009

Yakinlah Dosa pasti Diampuni

Allah Taala ciptakan manusia dan melebihkan ia daripada segala makhluk lain ciptaan Dia. Namun disertakan bersama ia sifat lemah. Lemah dengan ujian yang sentiasa melanda nya. Keadaan lalai dan alpa sentiasa lebih daripada keadaan khusyuk dan zikr. Dalam mentaati perintah Allah pun kita lupa dengan siapa yang di hadapan kita. Sengaja Allah uji, hanya untuk nak ambil tahu betulkah hamba Dia ni beriman dengan iman yang hak atau iman yang macam eskem...Dan tak sedikit yang beriman cam eskem (temasuklah aku yang perasan beriman) adeh.

Ambil ringan terhadap perkara yang sebenarnya berat di sisi Allah. Ambil berat perkara yang Allah sendiri mengutuk siapa yang terkesan dengannya. Jahil terhadap hak yang sepatutnya ditunaikan dengan sepenuh hati. Arif dengan perkara yang Allah larang kita sibuk untuk ambil tahu. Boros terhadap perkara yang ada kaitan dengannya. Bakhil dengan perkara yang bermanfaat untuk orang selainnya. Tanggungjawab anak terhadap ibu bapa, ibu bapa terhadap anak, jiran tetangga, sahabat handai, guru-guru, ilmu dituntut, orang disebelah kita, yang di depan kita mahupun yang jauh tak sampai pada lapangan penglihatan kita. Lebih berat daripada tu arifkah kita dengan hak-hak mereka ke atas kita. Tak terhitung dek jari yang membilang, kalkulator yang menghisab, mustahil untuk ditunaikan sepenuhnya.

"Apakah hak Allah terhadap hambanya? tanya nabi dan dijawab sendiri, iaitu kamu menghambakan diri padaNya dan tidak mensyarikatkanNya"

Sudahkah kita hambakan diri dengan sifat perhambaan yang sepatutnya? Adakah dalam hati kita wujud sifat mensyarikatkan Allah dengan yang lain? Ya Allah aku pun tak dapat bagi kepastian. Sudah pastinya tak tercapai untuk menjawab.

Maka taubatlah. Aku, ko dan korang. Bermula dengan menyesal apa yang telah dilakukan, Azam untuk tak nak ulangi dan semaikan sifat benci terhadap perbuatan yang lalu.

Tapi bagi aku macam mana nak hadir dulu sifat menyesal kalau tak tahu apa salah kita. Kat sinilah muhasabah datang tundukkan nafsu bongkak angkuh membinasakan diri yang aku, ko dan korang kena buat. Tak kira berjemaah mahupun bersendirian, terpulang. Tapi muhasabah jangan ditinggalkan. Post mortem lah diri kita. Kerat lah 360 sendi kita asalkan nafsu yang meninggi jatuh tersungkur tersembam kembali ke bumi.

Pujuk Allah terhadap kita:

"wahai orang yang beriman, bertaubatlah kamu dengan taubat nasuha. Moga Tuhan kamu menghapuskan dosa kamu,dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai pada hari Allah tidak menghinakan Nabi s.a.w dan orang yang beriman bersamanya...."

Yakinlah Dosa pasti Diampuni

Monday, June 1, 2009

Jangan Jadi Macam Saya

Abes je sesi pagi kat hospital, terus amik kunci, start engine and off to JPJ untuk renew lesen. Kali ni disusahkan sikit sebab lesen aku yang ada gambar tu hilang, jadi kene denda RM20 baru boleh wat lesen baru. Takpelah tak kisah. Tak kisah sebab dah pun drive sampai ke kelantan 2 kali dan Ganu sekali. Ngeh2.

Abis renew balik terus ke Ampang. Singgah kejap kat 7E basahkan tekak. 

"Eh duit sape ni, ha kalau takde orang punye pak cik amik je," tiba2 sorang pak cik macam nak buat lawak belakang aku tapi cam takdelah lawak sangat. 

Nak bagi tau orang depan dia terjatuh duit 2 inggit time nak bayar. Aku pun terima kasih kat dia dan bayar jus penghilang haus. Lepas aku bayar pak cik tu pulak pegi depan order rokok Camel. 

"Ha letak lah gambar apa-apa pun kat depan tu. Pak cik takkan berhenti punya. Biarlah masuk spital ke kene operate ke pak cik takkan berhenti punye," dengan gaya agak tak berapa matang dia berseloroh.

Selain daripada menaikkan tax rokok, kerajaan juga mengambil tindakan alternatif dengan meletakkan gambar-gambar komplikasi daripada merokok pada kotak rokok dengan harapan untuk perokok berhenti.  Kat paper  semalam sempena tobacco day sedunia dikemukakan sekali statistik penurunan trend merokok bagi mengukuhkan lagi tujuan menampal gambar yang agak menyeramkan. 

...Dan ari ni pula aku jumpa seorang yang akan contribute kepada statistik kegagalan usaha tersebut. 

"Kamu merokok? ha tak payahlah. Nanti kalau dah mula..takkan stop dah. Jangan jadi macam pak cik," wasiat terakhir si pak cik kat aku, lalu beredar. 

Pak cik tuh cool. Eventhough mungkin dah putus asa kat diri sendiri tapi jiwa mendidik yang ada wat aku rase kagum kat si pak cik yang begaya. Cuba bayangkan kalau semua kita ada jiwa dan semangat yang sama. Bukan ke lebih mudah untuk sampaikan mesej kat khalayak. Jiwa yang mendidik akan melahirkan jiwa yang terdidik. Pendidik sering diswastakan kepada cikgu. Berapa banyaklah masa yang cikgu habiskan kat student kemudian dibahagikan kepada 40 orang satu kelas. Tak ke letih cikgu nak mendidik, tak ke haus student untuk terdidik. Dan bila student tak terdidik maka tak sedikitlah jari telunjuk dan jari bukan telunjuk pun di tuju kat kat cikgu-cikgu. Kesian...

Maka jiwa pendidik harus di awamkan. Dan usaha untuk mengawamkannya harus bermula dari diri, seterusnya keluarga, negara dan ummah. Semua orang mampu untuk mendidik, mengajak dan menasihat. Buktinya azan. Semua orang mampu untuk azan panggil orang ramai kepada solat. Maka kenapa beri alasan tak mampu. Sebenarnye dia telah merendahkan dirinya. Yang minum arak pun mampu menasihat

"Janganlah jadi macam saya," paling-paling tidak!

Kita hanyalah manusia biasa, berhak untuk dididik dan sentiasalah membuka jiwa untuk terdidik. 
     

Saturday, May 23, 2009

Muzakarah Ayah anak

3 jam drive ke kelantan dari ganu aku rase puas. Puas hati lapang dada. Banyak juga perkara yang dibincang ngan papa. Daripada start je engine, berhenti kejap untuk sarapan, sambung balik perjalanan hingga papa dozed off setengah jam sebelum sampai umah mek (nenek), kami isi dengan muzakarah. Kehidupan yang realiti. Puas aku sebagai anak. Yalah laki selalunya dengan ayah takdelah ngam sepertimana ngamnya dengan mak. Dialog-dialog ringkas juga padat menghiasi kehidupan anak lakinya dengan ayah. Perasaan concern ayah tak selalunya dizahirkan. Tapi di tengah malam waktu orang lain nyenyak tidur, dihamparkan sejadah ditadah tangan bedoa menangis dan merengek untuk kebaikan anak-anak..yang mana selalu kami ambil tak kisah, ambil ringan mungkin tak faham dengan perasaan ayah terhadap kami. At least tulah realiti ayah aku dan kami yang kadang-kadang2 gagal untuk memahami. Titisan air mata seorang ayah bukanlah semudah seorang ibu..yang membuatkan ianya lebih berharga dan mahal. Kami mungkin akan baru faham korban mereka bila mereka sudah tiada berjalan di atas muka bumi..oh

owh bebalik kepada perbincangan tadi ngan papa. Antaranya yang lekat dalam kepala:

Bila buat kerja ajak orang kepada kebaikan dan hindar keburukan maka Allah beri kefahaman Al-Quran. 

"papa selama ni mengajar kat universiti, bentang kertas kerja kat seminar explain kat audience di hotel-hotel sampai diorang tak faham dan kadang-kadang papa sendiri pun tak faham. Untuk apa? Apa hasilnya? Diorang dengar sebab diorang kenal papa. Professor pensyarah universiti. Depan ada title. Orang hormat. Bila turun padang, lapangan orang tak kenal kita.."

  "Ha nak apa?!"
  "ni agen Yahudi lah ni"
  "pergi ajar anak isteri kamu kat rumah dulu. Nak ajar saya pulak" 

inilah antara balasan yang dia dan geng dapat bila pergi rumah ke rumah sama-sama ingat memperingati. Malahan pernah sekali di hambur sebegitu dengan anak murid sendiri! sebelum baru cam itulah guru dia di universiti dulu. MashaAllah. Cuba kita fikir bagaimana pula balasan yang Rasulullah terima daripada pak cik Baginda sendiri, di baling batu dan kacang hantu (kata ustaz sepanjang hampir 12km), diletak bangkai diatas badannya yang suci, sedangkan dia lah kekasih Allah! makhluk yang paling dekat Allah! Apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan kejadian tadi. Ia mendidik erti tekan nafsu dan dan rendah diri. Takkan dapat melainkan buat kerja amr ma'ruf dan nahi munkar. Maksud papa.

Dan Muhammad, manusia yang paling Allah sayang, tinggi nya cinta sehingga dalam Al-Quran dan sepanjang dialog dengan Baginda pun tak pernah Allah panggil dengan panggilan nama baginda berbeza dengan rasul-rasul yang lain.  

ya isa, ya musa ya zakariyya dan seterusnya panggilan Allah kepada mereka. Berbeza dengan Baginda nabi Allah panggil ya ayyuhan nabi menunjukkan betapa Allah sangat memuliakan Baginda sebagaimana dalam Al-Quran juga dalam solat kita. Dan digunakan perkataan Muhammad hanya dalam ayat penyata ditujukan kepada kita umat nya. Muhammadur rasulullah ayat terakhir surah al fath. Dan ini kata papa, papa tak nampak melainkan selepas buat kerja amr bil ma'ruf nahi anil munkar. 
Maka fahamlah aku bila kita berterusan wat kerja ni siki-sikit Allah akan bagi faham agama dan dengan faham agama sajalah seseorang dapat jadi baik seprti mana kata nabi kita lebih kurang maksud

"Barang siapa yang Allah hendakkan kebaikan baginya maka Dia akan memahamkannya agama"
Ada banyak lagi contoh-contoh lain tapi cukup sekadar tu dulu. Next entry maybe. InsyaAllah. 



Friday, April 24, 2009

Selantanese

Lahir di Selangor. Punya Mak and Ayah dari Pattani dan Kelantan. Semua kami adik beradik lahir di Selangor kecuali seorang, kelantan. Pun begitu masing-masing berbahasa klate dalam rumah. Perkara ini buatkan diri terasa bangga juga syukur. Sedar bahasa yang dipakai adalah selangor yang dikelantankan. Mana tidaknya sepanjang hidup aku kat Selangor. Tapi untuk berbahasa Klate aku boleh anggap diri pass layak mengaku sebagai anak kelantan. (stuju ke cok and abu?) he2. Sesekali rase malu juga nak berbahasa dengan Kelantanese sebab tau bahasa yang aku pakai, diorang pun kadang-kadang tergaru juga kepala. Tak tepat pengunaan perkataan and stressnya.

"sayo nok make nih", tergelak ayam member kelantanese dengar ayat aku yang cuba eksyen dengan kekelantanan aku.

Sedangkan yang sepatutnya adalah Kawe untuk mereka yang tak rapat atau aku untuk yang dah ngam.

Kesian mereka selangorian yang beribu bapa kelantanese tapi tak cukup fasih untuk mengaku mereka anak Kelantan. Mungkin akan ada yang tersinggung tapi itu adalah fakta. Dan fakta tidak menipu.

Danau kota yang memang feymes jual pakaian branded tak ori terase bagai Wakaf Che Yeh. Patutlah orang sane bile pagi overseas dikagumi. Levi's, Nike, Adidas dan sekeluarga dengannya memang bersepah tepi2 jalan Kelantan.

Owh sempena FA cup final anatara Selangor dan Kelantan malam ni harapan menggunung pasukan negeri yang saya banggakan itu dapat julang piala buat pertama kalinya. Dah 39 tahun kami dahagakan sebarang title. Moga trak polis di park jauh-jauh supaya tidak lagi menjadi mangsa keadaan. :p. Kelantanese my true blood.

Monday, April 13, 2009

Sudah dewasakah kita?

"Bila ko start anggap diri ko dewasa?"

Suatu persoalan dituju rakan saya secara tiba-tiba semasa kami, saya dan seorang lagi rakan sedang melayan makanan tengah hari. Suatu persoalan yang berat..sungguh berat sedang kami tengah dalam keadaan lega baru je lepas abis paper community (Otak dah switched off).

"Bila aku dah kawen baru aku consider dah dewasa", jawab rakan sebelah tanpa ragu-ragu

Bila dah kahwin ada tanggungjawab. Tanggungjawab untuk jaga isteri. Time sekarang ni kita tak perlu risau apa-apa tanggungjawab. Were on our own. Tulah hujah rakan sebelah. Maka dewasa secara tak langsung didefinisikan sebagai suatu keadaan yang mana seseorang itu dibelakangnya punya tanggungjawab ke atas orang lain. Humm at least dia punya hujah, sedang saya masih kaget. teraba-raba dalam minda.

"Budak kecik, melompat sana , melompat sini, berlari sana, berlari sini, seronok jadi diorang, tak payah risau pasal apa-apa. Ingat senang ke jadi orang besar, penuh dengan tanggungjawab", Ibu saya berfalsafah.

Dua peristiwa ni memang terngiang-ngiang dalam diri seolah-olah ada mic tersembunyi dalam badan. Akhirnya bersetuju dengan rakan sebelah walaupun dalam teragak-agak dan bukanlah sepenuhnya setuju tu. Yalah tak pernah terfikir sebelum ni tetiba macam bom datang tanpa amaran dan diri belum bersedia. Saya setuju dewasa bersinonim dengan tanggungjawab. Dewasa di sini bukan yang dimaksudkan secara literal sama ada berumur 18 tahun ke atas dan mempunyai secondary sexual characteristics. Apabila menganggap diri dewasa, maka setiap keputusan dibuat akan ditimbang tara terlebih dahulu keadaan sekeliling. Sama ada manusia mahupun bukan. Sama ada keputusan yang dibuat akan mendatangkan manfaat bersama ataupun kemudaratan. Setiap keputusan berlalu bersama sifat rasional. Bukanlah hanya membabi buta membuat penilaian terhadap sesuatu dan berkelakuan seolah-olah dia sahaja betul.

Petang tu pulang ke kondo tempat kami tinggal dalam keadaan resah dan peduli. Terfikir mengenai apakah maksud dewasa yang setepatnya.

Dah kahwin baru dewasa? itu saya tidak setuju. Apa kata pemabaca pula. Sudi-sudilah banyakkan komen saya. hehe

Thursday, March 26, 2009

3.2 MP Menjalankan Tugas..

Salam...

KL dari Tampin dengan bas. Lebih kurang 2 jam perjalanan. 3 daripada kami. Excited, melegakan dan mengharapkan. Perasaan bercampur baur. Excited- akhirnya meninggalkan Tampin, Melegakan- akhirnya meninggalkan Tampin, Mengharapkan- meninggalkan Tampin dengan takkan kembali lagi. Err apalah yang Tampin tu dah buat kat aku sampai macam ni aku harapkan. Kesian Tampin.

Atas bas..Chinese couple buat cerekarama pulak. Masing-masing nak tak nak kena tidur ataupun buat-buat tido.

Just before nak sampai Pudu ternampak ini di dinding bangunan depan CM. Iyah..senjata 3.2 MP Sony Ericsson segera di sambut. Klik..


Message sent to thousands of passers by.

Thursday, March 12, 2009

Kucing Buta

Salam...

Agak kabur sedikit memori dari minda ku. Tentang sekor kucing. Agak aneh juga aku tengok gaya berjalan kucing ni. Tak macam kucing-kucing lain aku selalu jumpa. Ia macam seakan teraba-teraba jalan di hadapannya sebelum meneruskan langkah. Butakah kucing ni? Hingga sampai di longkang yang agak lebar dan dalam. Aku yang tengah bejalan balik ke rumah terhenti dengan penuh rasa curiosity apa yang kucing ni akan buat. Agak lama ia berdiri di hujung jalan. Dan agak lama ia meraba-meraba sambil menghidu edge of longkang tu. Untuk apa yang ia hidu aku pun tak pasti

.... Tapi yang pasti.. ia telah melompat to the other side!

Sungguh menghairankan bagaimana ia dengan keadaanya yang BUTA berjaya melompat melepasi longkang yang besar hanya dengan meraba dan menghidu hujung longkang atau mungkin dari perspektif si kucing, lurah yang dalam. Masya Allah. Walaupun aku masih berhingus pada waktu tu. humm kejap (Owh Aku aku selsema time tu) hehe. Tetapi kagum, kagum dengan pencipta si kucing bukan setakat mencipta malahan menuntun dan memandu nya menjalani hidup yang begitu besar fizikalnya di mata kita apatah lagi di matanya jika ia celik. Allah yang Maha Kuasa, Maha Bijaksana dalam melengkapkan makhluk ciptaannya sesuai dengan keadaannya. humm Hairan mengapa tiba-tiba memori melepasi waktu mengingatkan aku kepada ia


Kucing yang buta pun Allah sudah memimpin hidupnya apatah lagi manusia yang celik jika ia benar-benar celik

"Dan sesiapa yang berpaling daripada peringatan Aku maka sesungguhnya baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya di hari qiamat dalam keadaan BUTA" Thaha:124

Tuesday, March 10, 2009

Counter Boredom

Dah masuk minggu ke-3 posting community di Tampin ni. Dan belum sekali pun aku habiskan hari minggu di sini. Takut, seram, misteri apakah yang menanti di hari minggu. Sedangkan hari-hari biasa pun dah ribuan kali kalau tak jutaan perkataan 'boring' terkeluar dari mulut bro Awe inikan pula hari minggu. Separuh daripada kami, bros balik rumah masing-masing yang tinggal hanya lagi separuh. Panglima yang berani melawan persaan 'itu'. hehe.

Hasilnya.....
Awe dengan pet nya

Nyam2 masing2 tak sabar nak merasa

Apos tolong kipas yang sebelah tu tolong tengok? hehe

Saturday, February 28, 2009

Ourstory


Setiap tahun U kami akan mengadakan sukan antara fakulti SUFA. Dalam kesibukan belajar dan tak belajar fakulti kami berjaya menghantar wakil untuk sebahagian besar jenis sukan yang dipertandingkan. Dan antara sukan feveret saya adalah bolasepak. Er mungkin sebab saya sebahagian daripadanya? Ya mungkin mungkin!. hehe. Pasukan kami terdiri daripada pelajar tahun 1,3 dan 4. Dan saya merupakan antara pemain veteran bersam-sama dengan 2 lagi rakan lain. veternalah sangat. Dengan beberapa siri perlawanan persahabatan kami adakan dirasakan inilah pasukan yang terbaik pernah kami bentuk. Dan kami bersedia untuk gegarkan padang USIM dan gentarkan mana-mana pasukan dari fakulti lain. Seperti biasa kami dianggap pasukan underdog oleh fakulti lain mungkin berdasarkan track record kami di edisi SUFA yang sebelum ini. Inilah kelebihan buat kami kerana ternyata pasukan kali ini adalah sama sekali berbeza.
Oleh kerana pengalaman yang masih cetek dan gaya permainan yang goyah kami melepasi perlawanan pertama dengan kekalahan 0-1 kepada FEM. Namun itu itu tidak sedikit pun mematahkan semangat kami. Hasilnya kami berjaya layak ke semi final selepas melakar kemenangan terhadap FPBU 3-0 dan FKP 2-1 dan hanya satu langkah sahaja untuk layak ke final. FSU pasukan yang menanti kami di semi final. Mungkin disebabkan kepenatan dan kebanyakan pemain adalah first timer kami kalah tipis kepada FSU dan sekadar mendapat tempat keempat selepas kalah penalti kepada FEM itupun setelah memberikan tentangan sengit terhadap mereka.
Walaupun terkeluar daripada kejohanan kami patut berbangga kerana telah melakar sejarah berjaya layak ke separuh akhir. Harapan agar fakulti ini dapat layak ke final pada edisi akan datang seterusnya menjadi juara. Minta maaf agak skema entri kali ini. :)

Monday, February 16, 2009

Posting yang bukan posting

Haaah Alhamdulillah posting forensik dah lepas. Sekarang dah di posting komuniti. Kat Tampin. huhu. 6 minggu kami di 'post' kan di sini. Mungkin dah terbiasa hidup dan hirup udara ibu kota..cewah..terasa living in here is a bit difficult. Walaupun kami masih berupaya bergelak ketawa bersama tapi nampak di wajah masing-masing 'seri' kebosanan yang tak boleh di tutup lagi. Arus kebosanan pasti akan bertukar kepada ribut dan seterusnya taufan yang mengganas. Cuma tunggu masa sahaja. Tapi di belakang minda masih kedengaran suara bahawanya posting ini pasti kan menjadi suatu yang akan diingat dan di perkatakan ketika perasaan bosan melanda di masa hadapan. Bahawasanya bosan-bosan di masa hadapan pun apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan bosan di masa 'itu'. hehe. Harapnya cepat-cepatlah waktu ni berlalu pergi atau tidak pun menjadi kenangan manis yang pahit. What am I talking about..I really have no idea. Nuff blabbering. Hehe


Tuesday, January 27, 2009

More please!

The news had astonished me. What comes into your mind when Frederic Kanoute's name is mentioned? Firstly he's a footballer who plays in Spain. Secondly he's a Muslim. A reverted muslim. He's not an ordinary footballer and also not an ordinary Muslim. He was a top scorer in Spanish La Liga last season. Well Thierry Henry also made name with his prolific striking rate at Arsenal. But this lad is special. He's not just a typical footballer who only plays football week in week out and tastes pleasure of getting high salary. He not only plays but he speaks through football.
I first came notice of him when he stole the headlines by not going to wear his jersey while on the pitch since the label stamped in front is a gambling company and it's forbidden in Islam. After negotiation he agreed that all the money sponsored by the company to him will be donated to children welfare. Not only that, recently during the Gaza attack once again he stole the headlines by exposing his shirt after celebrating his goal that written the word Palestine in several languages showing his support on citizen of Palestine. He was then fined with an amount of money that I'm not sure of.
Firstly it's because a player is not allowed to take off his shirt while celebrating his goal and secondly, a player is not allowed to be involved with politics and world issues. Did'nt he aware of these rules? I'm totally sure he knew. But then why did he still do what is not allowed to do? Players are also human being like others. They have freedom to express what they think of. They're not a slave to be told you can't do this and that. They are role model that most men and kids look up to. So for me personally what they do on and off the pitch are really important so that they can unfluence others to do goods and avoid bads. Hopefully his act could open others eyes. At least he already did his best educate people.
p/s: the influx trend of muslim players into premier league is very welcoming. To be ambassadors representing muslims for the whole world is not easy. Hopefully they can project the right view of Islam to the world. i'm a football freak!

Friday, January 23, 2009

Dimana Majlis Agama?



Sudah berdekad lamanya isu merokok diperkatakan tapi apa yang menyedihkan gejala ini tak pernah menunjukkan tanda-tanda surut malahan ia dengan selambanya merebak dan mengganas sehingga ke suatu tahap yang memang tak patut dibanggakan. Punyalah hebat pengaruh benda alah ini sampai kanak-kanak sekolah rendah pun dah terlibat, juga tidak ketinggalan tahap penglibatan kaum hawa yang 'demand' hak yang sama rata dengan kaum adam pun amat memberangsangkan tapi ke ekstrem yang memalukan. Memang rasa nak muntah setiap kali tengok jiran jantina ini menggayakan aksi, model iklan Marlboro pun kalah. Seorang member penah bercerita dulu masa di sekolah hanya 2 orang yang merokok dikalangan satu angkatan. Tapi bila tamat tingkatan 5 hanya 2 orang sahaja yang tak! Saya mengaku saya sendiri pun pernah terlibat secara aktif dengan kegiatan tersebut. Isu ini menjadi hangat sebabnya masyarakat sudah maklum dengan kesan daripada tabiat itu. Amat menggerunkan. Tapi tidak apabila ia tak terjadi pada diri sendiri. Pelbagai kempen telah dijalankan, duit banyak dah buang..hasilnya? makin merisaukan. Dimana silapnya? Bagi saya, sebabnya ialah kurangnya penglibatan yang bersungguh pihak majlis agama. Bayangkan hanya 3 negeri sahaja yang telah mengeluarkan fatwa bahawa merokok adalah haram. Itupun tidak dijelaskan tindakan selanjutnya bagi mereka yang bersalah. haaih. Saya sedih, kecewa dan geram. Tidak risaukah kita kalau nanti anak-anak saudara kita malahan anak-anak kita sendiri nanti terjebak dengan perkara seperti ini. Bermula dariapada merokok akhirnya, sama-sama kita eja D.A.D.A.H. Harapan supaya majlis agama lebih terbuka hati untuk telibat lebih aktif dalam perkara ini. Wallahua'lam.

Thursday, January 22, 2009

Pi mai pi mai tang tu juga..

Malam tadi fakulti saya menganjurkan majlis mengenai Palestin. Antara aktiviti-aktivitinya adalah solat maghrib dan disusuli dengan solat hajat berjemaah dan ceramah mengenai status di Palestin. Pada mulanya saya menjangkakan majlis ini tidaklah begitu menarik perhatian saya. Adakah ianya hanya menjadi suatu yang akan dilupakan setelah pengkhirannya? Adakah ianya hanya menjadi juadah atau santapan buat pendengaran? Sepanjang majlis, inilah persoalan yang bermain di minda. Lalu saya betulkan niat kembali dan berazam bahawa sesuatu mesti saya dapatkan daripada majlis ini. Iaitu rumusan. Rumusan daripada ceramah. Suatu yang perlu dipegang erat. Saya kecewa dengan tindakan sesetengah negara Islam terhadap isu ini. Malahan sejak dahulu lagi negara-negara ini telah menunjukkan tindakan bodoh dan tak masuk akal. Bagaimana sebuah negara Islam yang kaya raya sanggup menggunakan kekayaannya membantu sebuah negara Kafir yang menaja keganasan terhadap Islam keluar daripada kemelut masalah kewangan?! Arab Saudi.. saya tersangat kecewa. Bagaimana mungkin sebuah negara Islam yang mana lahir darinya ulama-ulama besar tidak memberi laluan untuk bantuan kemanusiaan disampaikan terhadap mangsa perang?! Mesir..saya tersangat kecewa. Mereka inilah yang sepatutnya terkehadapan menyelesaikan isu kemelut umat Islam. Tapi yang sebaliknya berlaku. Bayangkan hasil keuntungan daripada umrah dan haji mereka gunakan untuk secara tidak langsung memberi pertolongan menyembelih saudara-saudara kita. Saya tidak perlu mengutuk Zionis terlaknat disini memandangkan Allah sendiri telah mengutuk mereka secara jelas dalam Al-Quran.



Pada hemat saya demonstrasi atau kutukan umat Islam harus ditujukan dan mengutamakan pengkhianat-pengkhianat seperti mereka yang kita anggap rakan. Mereka sebenarlah musuh kita. Rumusan daripada ceramah tadi dapat saya simpulkan, pertama, umat islam perlu membetulkan akidah.

"Macam mana kita nak menang perang kalau teknologi perang kita mundur?"
"Ekonomi perlu mantap baru boleh kuasai dunia.."
"kita kena kuasai negara dulu barulah Islam boleh tertegak.."

Begitulah antara seruan dan laungan yang kita sering dengar di arus media massa mahupun elektronik. siapa yang memberi kemenangan kepada kita? siapa pula yang memberi kekalahan? adakah pihak yang berlainan? Allah juga yang memberi kemenangan, Allah juga yang memberi kekalahan bukan. Jadi perlu betul fahaman, Allah yang bertanggungjawab memberi kita segala apa yang kita impikan dengan syarat kita meletak Allah dihadapan. Apa yang Allah suruh dan Nabi tunjukkan kita patuh dan ikut. Kedua, amal kena betul. Bagaimana kita mahu menarik pertolongan Allah sekiranya nak solat pun kita bagi syarat, lepas habis cerita bla bla lah baru solat. Ada syarat pula kita kenakan untukk agama ini terhadap kita. Ketiga, iaitu menyetujui yang pertama dan kedua. Wallahualam. Perbetul diri jua

Friday, January 9, 2009

unplanned getaway

Fuuh..baru lepas posting obstetric. Alhamdulillah end posting exam pass. yeah. erk. Banyak kenangan yang bile recall kembali memang boleh buatkan saya tersengih keseorangan. Pada awal posting kumpulan saya ditempatkan di Temerloh dan klinikal kami di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh. Selain daripada menghadiri ward round di siang hari hidup..ceria. Malam hari..lain pula cerita nya. Temerloh..mati. Yup..saya ulang buat kali terakhir (kali pertama, juga yang terakhir) ngeh2 Temerloh mati. Kebetulan ada karnival kanopi. Alah yang orang dok jual-jual barang bawah kanopi tu. Boleh bayang tak itu sahaja tempat kami ulang alik untuk lepaskan rasa bosan kami. Padahal apa lah sangat barang yang dijual. Dan dengan barang yang sama, penjual yang sama itulah kami berpura-pura beraksi seakan-akan tempat itu memang happening habis. huhu. Akibat daripada kebosanan tahap maksimum akhirnya kami telah membuat keputusan spontan.. ke Kelantan kita pergi nak? maka ke Kelantan lah kami pergi. Bertolak Jumaat petang dan kembali pagi Isnin. Inilah sedikit sebanyak aktiviti kami di sana. Boredom...cured!





Taman Tamadun Islam, Ganu


Cak! hee


Advertisement dalam tulisan jawi. humm menarik


Bersama adik beradik Abu di Rantau Panjang. E'e yang gebu isk


Gerai paling feymes di Ganu dikalangan orang KL, gerai gelas besar. Slurp